top of page

İŞÇİNİN İHBAR TAZMİNATI HAKKI VE HESAPLANMASI

İŞÇİNİN İHBAR TAZMİNATI HAKKI VE HESAPLANMASI

İşçinin İhbar Tazminatı Hakkı Ve Hesaplanması İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna ilişkin açıklamalar makalemizde başlıklar halinde düzenlenmiştir.

1-     İhbar Tazminatı Nedir?

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde, sözleşmenin feshedilmesinden önce, sözleşmeyi fesheden tarafın feshedilen tarafa bildirimde bulunma yükümlülüğü vardır. Kanunda belirtilen sürelere uygun olarak bildirimde bulunmayan tarafın, karşı tarafa ödemek zorunda olduğu tazminata ihbar tazminatı denir.

2-     İhbar Süreleri Nedir ?

İş Kanunu 17. Maddesinde ihbar süreleri düzenlenmiştir. Buna göre;

-Altı aydan az çalışan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta

-Altı ay ve birbuçuk yıl arasında çalışan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta

-Birbuçuk yıl ile üç arasında çalışan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta

-Üç yıldan fazla çalışan işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz haftalık fesih süresi mevcuttur.

17. maddeye göre iş sözleşmesi bildirimle feshedildiği takdirde yukarıdaki belirtilen sürelerin bitimi zamanında sözleşme feshedilmiş sayılır. İhbar süreleri dolana kadar iş sözleşmesi devam edeceği için işçi çalışmasına devam edecektir. Ancak işverenin işçiye günlük 2 saat iş arama izni vermesi gerekmektedir. İşçiye iş arama izni verilmediği takdirdehem iş arama izni olarak kullandırılması gerekn toplam süre, hem de çalıştığı süreler yüzde yüz zamlı olarak işçiye ödenmek zorundadır. Toplamda işçiye saatlik ücretinin üç katı kadar ücret ödenecektir.  Şayet bu sürelere uyulmaksızın iş sözleşmesi feshedilirse, haksız olarak sözleşmesi feshedilen tarafa ihbar süresi kadar ihbar tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

3-     İşverenin İhbar Süresine Uymaması

İşveren ihbar süresine uymadan işçinin iş sözleşmesini feshedebilir. Ancak işçiye ihbar süresi kadar ihbar tazminatını peşin olarak ödemek zorundadır. İşçiye bu ücret ödenirse aynı gün iş sözleşmesi feshedilmiş sayılır.

4-     İşçinin İhbar Süresine Uymaması

İşçinin kanunda doğan yükümlülüğü, iş sözleşmesini feshettikten sonra ihbar süresi boyunca çalışmasına devam etmektir. Şayet işçi bu sürelerde çalışmasına devam etmezse ihbar süresi kadar ihbat tazminatını işverene ödemek zorundadır.

 

 

5-     İhbar Tazmibatı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatı işçinin son aldığı brüt ücrete göre hesaplanır. İşçinin son aldığı maaşa ek olarak işçiye son bir yıl içerisinde ödenen ikramiyelerin ihbar süresine denk gelen kısmı da katılır. Fazla çalışma ücreti ihbar tazminatına dahil edilmez. Sigorta primleri ihbar tazminatından kesilmez ancak damga ve gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.

6-     İhbar Tazminatında Faiz ve Zamanaşımı

İhbar tazminatı, sözleşmenin bitim tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde talep edilmelidir. Aski halde ihbar tazminatı talep hakkı zamanaşımına uğrayacaktır.

İhbar Tazminatı hesaplanırken yasal faiz uygulanır. Faizin başlangıç tarihi, ihbar tazminatının karşı taraftan talep edimesinden itibaren başlar. Uygulamada ispat açısından ihbar tazmniatının talep edilmesi karşı tarafa yazılı ihtar çekilerek yapılmalıdır. Bu tarih fazini başlangıç tarihi olacak ve ileride doğacak uyuşmazlıklarda ispat açısından sorun yaşanmayacaktır.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
2025 Yılı Kira Artış Oranları

2025 yılı, kira artış oranları açısından önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Türkiye'de konut ve işyeri kiralarının artış oranları,...

 
 
 

Comments


bottom of page